Butia

Of the feather palms, the genus Butia (of the plant family Areceae) is probably the best known. These palms are prevalent in South-America, where large individuals tower above the surrounding landscape. Most of these palms produce edible fruits (and are sometimes used in the preparation of alchoholic beverages). The delicate leaves of Butia palms grace many a skyline in Brazil, Paraguay, Uruguay and the Argentine.

 

The feathered, arching forms of this plant form a gentle contrast to the architectural fan-palms such as Trachycarpus. Striking in appearance, their canopy is nonetheless not dense, allowing considerable underplanting. Furthermore, the smoky grey-green of some of these plants look great towards the back of the garden, providing chromatic depth and structure.

 

De gevederde, overhangende vormen van deze plant vormen een zacht contrast met architectonische waaierpalmen zoals de Trachycarpus. Hoewel het opvallende verschijningen zijn, is het bladerdak niet heel dicht, waardoor onderbeplanting het er zeer goed doet. Verder steekt de grijsgroene kleur van sommige van deze planten fantastisch af tegen de achtergrond van de tuin en zorgt voor een chromatische diepte en structuur.

 

The hardiest Butia is the Butia eriospatha, which is fast becoming a favourite in Western-European gardens. For those wishing to take a little trouble to protect the plant more in winter, Butia capitata (known for its striking grey-green foliage) and Buta catarinensis are popular choices. Care should be taken to protect the crown of the plant in winter, bearing in mind that incorrect moisture-regulation is just as damaging to the plant as cold! Advice as to how to protect your plants in the winter and full information about Butias and their availability can be found here:

 

De meest winterharde Butia is de Butia eriospatha, die snel steeds populairder wordt in de West-Europese tuinen. Voor degenen die iets meer moeite willen doen om de plant te beschermen tijdens de winter, zijn de Butia capitata (bekend om de opvallende grijsgroene bladeren) en de Buta catarinensis, populaire keuzes. De kroon van de plant moet tijdens de wintermaanden goed worden beschermd, waarbij men moet bedenken dat een verkeerde vochtregulatie net zo schadelijk kan zijn als de kou! Advies over hoe u in de winter het beste uw planten kunt beschermen en volledige informatie over Butia's en hun beschikbaarheid kunt u hier vinden:

 

Butia archeri

Een zeer zeldzame en mooie palm uit Goias, Minas Gerais, Sao Paulo, Zuid Brazilië. Deze palm groeit in Cerrados in open grasland.

De stammen bereiken zelden een lengte van 1 meter hoog. Zover we weten is deze palm niet bekend in cultivatie en komt deze vooralsnog alleen in het wild voor. Hierdoor is het niet bekend hoe winterhard de Butia archeri is maar gezien zijn groeiwijze en bladeren zal hij niet onder doen voor de andere in zijn soort.

Jammer genoeg konden we maar enkele stuks vinden, de palm is namelijk bijna uitgestorven, en zal waarschijnlijk nooit meer leverbaar zijn in deze maten. De lokale kweker vertelde ons dat deze palmen van 1 meter stam ouder waren als 40 jaar.

We hebben enkele archeri's kunnen importeren van 0.6 mtr stam tot 1 meter stam wat gigantisch groot is voor een palm die zelden die hoogte bereikt.

 

Butia capitata

De bekendste opgekweekte Butia. Komt van oorsprong uit een groot deel van Zuidelijk Brazilië en Uruguay. Deze palm groeit op open plekken in zandgrond. De populaties in zuidelijk Brazilië die buiten het Cerrado-gebied aan de kust in zandgrond groeien, verschillen duidelijk van de eerstgenoemde soort en moeten als een aparte soort worden beschouwd. Ze vormen 's werelds grootst overgebleven groep wilde Butia's in Rocha, Uruguay.ervoor om in matrassen te verwerken voor goedkope matrassen. Zie ook Butia catarinensis, hieronder.

Makkelijke palm voor in de tuin. Verkrijgbaar van zaailing tot 8 meter stam (eigen import)

 

Butia catarinensis

Deze palm is officieel bekend als Butia capitata var. odorata. Veel palmexperts zijn zich ervan bewust dat dit toch een apart soort is. Na zelf deze palm in het wild gezien te hebben kan ik dit alleen maar erkennen.

Natuurlijke omgeving is het zuiden van Brazilië. Plaatselijk wordt deze palm ook wel de Butia van het strand genoemd (Butia de bahia). De palm is kleiner en compacter vergeleken met de gewone capitata. De stam wordt tot 3 meter hoog. De kroon heeft een spanwijdte van 2 meter (veel kleiner als capitata). Goed winterhard en erg mooi door zijn compacte vorm. Het is moeilijk te begrijpen waarom deze palm nog niet wordt opgekweekt. Het zal de meest perfecte Butia palm worden voor de kleinere Europese tuin en het lijkt erop dat deze palm bestemd is voor een nieuwe introductie om op te kweken. Volgens kenners zelfs meer winterhard dan de capitata.

De palm komt voor in het wild bij miljoenen ten zuiden van Brazilië. Bijna in elke voortuin staat een odorate in het gebied waar deze palm voorkomt. Logisch als men weet dat deze palm compact is, decoratieve blauw/zilverachtige bladeren heeft en nooit te groot zal worden.

Palmen zijn verkrijgbaar van zaailing tot grote volwassen palmen met 3 meter stam.

 

Butia eriospatha

De snelstgroeiende en meest winterharde Butia. Deze palm komt voor in gebieden in zuidelijk Brazilië op een hoogte van 1000m boven zeeniveau, waar het 's winters veel kouder en natter is dan in het overige gedeelte van Brazilië. Zelfs in de zomer lijkt de temperatuur daar erg veel op ons Noord Europese klimaat. Wij vragen ons nog steeds af waarom deze vederpalm niet de populairste keus is voor de Noord Europese tuin, aangezien het zonder twijfel het meest geschikt is voor ons koude, natte klimaat. Het is zeer vorstbestendig, en er zijn gevestigde, grote planten die -12C hebben overleefd of zelfs zijn hersteld van schade bij lagere temperaturen, hoewel het zeer aan te raden is tijdens dergelijke lage temperaturen de planten te beschermen.

Deze boom is genoemd naar de bruine pluizige kokers, waarmee de bloesem in het beginstadium wordt bedekt. De boom kan in het wild een hoogte van 6 meter bereiken, en gecultiveerde bomen worden vrijwel zeker nog hoger. Men komt de boom over het hele berggebied van Zuid Brazilië tegen, zowel in het wild als gecultiveerd, waar het wordt gekweekt voor zijn zoete, smakelijke vruchten.

 

Butia nabonnandii (Butyagrus)

Deze prachtige palm komt voort uit de kruising van de Butia capitata met Syagrus romanzoffiania. De grotere exemplaren kunnen -8 graden celsius verdragen en hierdoor zeker de meest winterharde "coconot-lookalike-palm".


Butia sp. compact

Een hele aparte butia met korte compacte bladeren die heel stijf zijn. Geen officieel soort maar zeker afkomstig uit een van de koudste gebieden van Zuid Brazilië. Zeer aparte palm die het proberen waard is en erg veel lijkt op een Jubaea chilensis.

 

Butia sp. gigantea

Een zeer interessante mammoetpalm die zeker evenals de eriospatha goed vorst kan verdragen. Deze palm wordt op dit moment onderzocht aangezien het voorheen beschreven was als een paraguayensis welke het zeker niet is. De palm heeft een enorme stam, de grootste en dikste van alle Butia soorten. Sommige stammen hebben een diameter van 1 meter en een palm met 1 meter stam weegt met gemak meer dan 1000kg.

 

Butia x jubaea

Deze palm ontstaat wanneer een Butia capitata wordt gekruist met een Jubaea chilensis. Hieruit ontstaat een palm met eigenschappen die beide bezitten. Zo zal de grootte en dikte van de stam tussen een Jubaea en Butia inzitten, evenals de vorsttolerantie. De zaailingen die wij op voorraad hebben beginnen al uitklappende bladeren te vertonen. Het gaat hierbij om een F2. Bijna 3 jaar oud in 2 liter potten goed doorworteld.

 

Butia yatay

Deze mooie blauwgrijze, sterke Butia groeit in het wild op de vlaktes van zuidelijk Brazilië, Uruguay en Argentinië, waar men met hete zomers en koude winters te maken heeft. Het is zeer vorstbestendig, en er zijn gevestigde grote planten bekend die -10C hebben overleefd, of zelfs van lagere temperaturen van de schade zijn hersteld, hoewel bescherming bij deze lage temperaturen zeker aanbevolen wordt. De bomen kunnen in het wild hoger dan 10m worden, en gecultiveerde bomen worden vrijwel zeker nog hoger. De boom wordt door de locale bevolking zeer gewaardeerd om zijn zoete, smakelijke vruchten.

 

Butyagrus (odorataxromanz. Santa Catarina)

De prachtige palm komt voort uit de kruising van de Butia odorata met Syagrus romanzoffiania uit Santa Catarina!. De grotere exemplaren kunnen -9 graden celsius verdragen en hierdoor zeker de meest winterharde "coconot-lookalike-palm". De bladeren gekruist met de odoratax santa catarina hebben veelal bredere segmenten dan de Butyagrussen uit Florida. Ook zijn ze meer donkergroen en lijken ze nog meer op een cocosnoot palm dan de gewone uit FLorida.

 

Butia photos

Klikken om te vergroten! trachcyarpus wagnerianus stam 30-40 overview 1trachycarpus wagnerianus bigtrachycarpus wagnerianus close up 1trachycarpus wagnerianus overviewtrachycarpus wagnerianus stam 20-30 overviewtrachycarpus wagnerianus stam 20-30 overview1 stam 20-30trachycarpus wagnerianus stam 30-40 overview 1trachycarpus wagnerianus stam 30-40 overviewtrachycarpus wagnerianus variegatatrachycarpus wagnerianus_frosttrachycarpus wagnerianus_frost2trachycarpus wagnerianus_gardentrachycarpus wagnerianus_wp_00ctrachycarpus wagnerianus_wp_00dtrachycarpus wagnerianus_wp_00etrachycarpus wagnerianus_wp_00gtrachycarpus wagnerianus_wp_1845trachycarpus wagnerianus_wp_2083trachycarpus wagnerianus_z1trachycarpus wagnerianus_z2trachycarpus wagnerianus_z3trachycarpus wagnerianus_z4
© 2018 MyPalmshop | Alle rechten voorbehouden